TED GİBİ KONUŞ, GÜZEL KONUŞMA SANATI

Ted Gibi Konuş, CARMINE GALLO

Dünyanın En İyi Beyinlerine Göre Topluluk Önünde Konuşmanın 9 Sırrı

Yazar: Carimine Gallo Yayın Evi: Aganta

Dünyanın en önde gelen markaların iletişim koçu, CNN ve CBS kanalarının eski ana haber sunucusu ve muhabiri olan Carmine Gallo aynı zamanda “Steve Jobs’un Sunum Sırları” kitabının da yazarı. Dolayısı ile işin mutfağından gelen biri için konuşmacıları gözlemlemek ve değerlendirmek zor olmasa gerek. İncelemeye aldığımız bu kitap en iyi TED (Teknoloji Eğlence Dizayn) konuşmacılarının başarı sırlarını araştırmaktadır.

Kitap “Fikirler Yirmi Birinci Yüzyılın En Geçer Akçesidir” bölümü ile başlıyor. İyi bir konuşmacı tarafından ortaya konan cesur bir fikirden daha ilham verici bir şey yoktur. Aslında Richard Saul Wurman TED konferansını 1984 yılında bir defalık bir etkinlik olarak planlamış ancak daha sonra 2001 yılında Chris Anderson konferansı satın alıp 2009’da Long Beach, Kaliforniya’ya taşımış. Daha sonra uluslararası ilgi gören bir platform haline gelmiş. Konferansın temel amacı “paylaşmaya değer fikirler” olarak özetlenebilir, “dünyanın ilgi uyandırıcı şekilde büyük fikirlere aç olduğu” düşüncesi de bu konferansların önemini ortaya koymaktadır. Oprah Winfrey “TED parlak insanların diğer parlak insanların fikirlerini paylaşmasını dinlemeye gittiği yerdir” şeklinde ifadesi de bu konferansların insanlar üzerinde etki bıraktığını göstermektedir.

Hoşlansak ya da hoşlanmasak da hepimizin satıcı olduğunun iddia edildiği kitabın bize vaat ettiği; kendimizi ve fikirlerimizi hayal ettiğimizden daha ikna edici bir biçimde nasıl satacağımızı öğrenmek. Kitabı bitirdikten sonra şunu söyleyebilirim ki insan kitapta anlatılan etkili sunum örnekleri ile nerede doğru nerelerde eksik, yanlış yaptığını görebiliyor

Aslında mevzu anlatılacak hikâyelerimizin olması ile başlıyor, eğer yaşamış olduğunuz ilgi çekici hikâyeler varsa bunu nasıl sunacağımızı bu kitap sayesinde rahatlıkla öğrenebiliriz. Elbette bol bol sunum ve deneyim şart. En etkili sunum yapan kişilerin (Steve Jobs mesela) günlerce, haftalarca sunum üzerinde çalıştığını ve ilk sunumlarında pek de etkili olmadıklarını okuduğumuzda güzel ve etkili sunumlar için sabırla ve azimle çalışmaya devam etmemiz gerektiği de ortada. İlk sunum, konuşmalarımızın kötü olması durumunda asla pes etmemiz gerektiği de. Eğer paylaşmaya değer bir fikriniz bir hayaliniz varsa onu daha iyi anlatmak için çalışmalı çok çalışmalıyız.

Peki en etkili sunumların temel özellikler nedir;

  1. Duygusaldır, yüreğe dokunur
  2. Yenidir, bize bir şey öğretir
  3. Akılda kalıcıdır, içeriği hiç unutmayacak yollar ile sunar

Kitabın ilerleyen bölümlerinde etkili bir konuşma yapmak için çok sayıda kural, öneri ve örnek şahıslar var kitabı okuyarak bu yöntemleri kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Ben kitapta ilgimi çeken altı çizili satırlardan bazılarına yer vereceğim. Çünkü hepsi birer hayat dersi.

Altı çizili satılar…

“Bilim tutkunun tam anlamıyla bulaşıcı olduğunu gösteriyor. Kendinizden ilham almışsanız başkalarına ilham veremezsiniz.”

“Görünüş her şey değildir. İmaj güçlüdür ama aynı zamanda yüzeyseldir. İnsanlar hakkında ne düşündüğünüz altı saniyede değişebilir.” Moda mankeni Cameron Russel TEDx’te sunumda kıyafet değiştirerek bu durumu örneklendiriyor. Russel genetik piyangoyu kazanmış olunabileceğini lakin ekranlarda gördüğümüz neredeyse her şeyin kurgu olduğu, görünen kişilerin gerçek kişiler ya da kişilerin gerçekleri olmadığını çok güzel ifade ediyor.

İstek, sabır, sebat ve güven; başarıda bütün muhakeme güçlerinden daha büyük rol oynar. Motive olmuş ve enerji dolu hissederek her şeyin üstesinden gelebiliriz. Sıkılmış, huzursuz hissederek, zihinlerimiz kapanır ve artarak pasifleşiriz.

Neye tutkunuz var… Tutkunuzu bulun…

Starbucks kurucusu Howard Schultz  kahve konusunda “iş ve ev arasında üçüncü bir yer, çalışanlara saygıyla davranılan ve olağanüstü müşteri hizmetleri sunan bir yer kurmak” konusunda olduğu kadar tutkulu olmadığını söylemişti. Dolayısı ile kahve bahane muhabbet şahane fikri buradan doğmuş. Benim de böyle bir hayalim vardı, yapmışlar meğer ki 

“İçimizi şenlendiren, teknoloji ile beşeri bilimlerin kesişimdir.” Steve Jobs

“Mutluluk derinden bir huzur ve memnuniyet duygusudur. Aslında doğru yere bakan herkes mutluluğu bulabilir. Otantik mutluluk sadece bilgelik, özgecilik ve merhametin uzun süreli geliştirilmesinden ve nefret, doyumsuzluk ve cehalet gibi zihinsel zehirlerin tamamen yok edilmesinden doğabilir”. Matthieu Richar (bilimsel olarak dünyanın en mutlu insanı)

“Harika bir kariyer sahip olmanın tek yolu Sevdiğimiz İşi Yapmaktır. Boşa harcanan yetenek, dayanamadığım israftır. Yaptıklarınıza tutkulu olun.”  Larry Smith (Ekonomi profesörü)

“Tutkunuzun peşinen gitmelisiniz. Sevdiğiniz şeyin ne olduğunu bulmalısınız, gerçekten kim olduğunuzu. Ve onu yapmak için cesaret göstermelisiniz. İnsanın ihtiyacı olan tek cesaretin kendi düşlerinin peşinden gitme cesareti olduğuna inanıyorum.” Oprah Winfrey

Yalnızca tutkular, büyük tutkular ruhu büyük şeylere terfi ettirebilir.” Denis Diderot (Fransız filozof)

Tutku varoluşun nüvesidir. Bir şeye tutkunuz varsa onu düşünmekten, ona göre davranmaktan ve başkaları ile onun hakkında konuşmaktan kendinizi alamazsınız.

Okullar yaratıcılığı öldürüyor. Ken Robinson (Eğitimci)

“Modern hayatın gürültü düzeyi bir kakofoniye dönüştükçe, gerçekten duyulabilecek anlamlı bir hikâye anlatma becerisine olan talep gitgide artmaktadır.” Peter Guber (Batman yapımcısı ve “Hikâyen Varsa Kazanırsın” kitabının yazarı)

Sağduyulu insanlar ilginç karakter oluşturmaz. Bizi yöneten ve kaderimizi saptayan kalptir. Kitaplarımdaki karakterler için ihtiyacım olan budur, tutkulu bir kalp. Soru sorup kuralları çiğneyen ve risk alan başına buyruklar, aykırılar, maceracılar, dışlanmışlar ve asiler.” Isabele Allende (Roman yazarı)

İnsanlar doğal kaşifelerdir. Çoğumuzun aramak, öğrenmek, keşfetmek için doymak bilmez bir arzusu vardır. Anlaşılan bu şekilde donanımlanmışız. Öğrenmek bağımlılık yapar, çünkü coşku doludur.

“Eğer ilkel insan meraklı olmasaydı, uzun zaman önce neslimiz tükenirdi. Çevrenin acımasızlığını yenmek için iki yol vardır. Daha güçlü olabilirsiniz ya da daha akıllı olabilirsiniz. Biz ikincisini seçtik.” John Medina (Moleküler Biyolog)

“İyi konuşmalar sizi bir geziye, bir yolculuğa çıkarır. Sizi yakalar ve ritmi algılarsınız, öylece akar ve inşa eder. Sonunda sizi hiç düşünmediğiniz fikirlere, kendinizi ya da işinizi yeniden keşfetmenizi sağlayan yerlere götürebilir” Charlie Rose (Muhabir)

KEŞİF BAĞIMLILARIYIZ… “Hayatta hepimizin aşacak fırtınaları ve yürüyecek kutupları var… Cesaretini TOPLA… Ben Saunders (Arktik Kaşifi)

Hayatta iletişim kurabilmelisiniz ve bu müthiş önemlidir. Okullar, bir dereceye kadar, bunu yeterince vurgulamaz. Eğer iletişim kuramaz ve başka insanlar ile konuşup fikirlerinizi iletemezseniz, potansiyelinizden vazgeçersiniz” Warren Buffet (Milyarder Yatırımcı)

“Olumsuz etkilerin sizi, kaderinizi yazmaktan alıkoymasına izin vermeyin. Kimileri size yeterince iyi olmadığınızı, ilginç özelliklere sahip olmadığınızı söyleyebilir. Hatta genellikle en kötü etiketler kendi üstümüze yapıştırdıklarımızdır. Unutmayın fikirler yirmi birinci yüzyılın geçer akçesidir. Fikirler hayatımızın yönünü ve dünyayı değiştirebilir. Hiçbir şeyin –olumsuz etkiler dahil- yolumuza çıkmasına izin vermeyin. Örneklere, tekniklere, tutkuya, alıştırma yapmaya ihtiyacınız var. Ayrıca cesarete ihtiyacınız var –tutkunuzu izlemek, fikirlerinizi basitçe ifade etmek ve içinizi şenlendirmek için. Size başarılar dilerim…” Carmine Gallo

TED’DE EN ÇOK İZLENEN KONUŞMALAR…

  • Okullar Yaratıcılığı Öldürür (Sir Ken Robinson)
  • Büyük Liderler Nasıl Harekete Geçirir ( Simon Sinek)
  • Bulunmaz Yaratıcı Dehanız (Elizabeth Gilbert)
  • Mutluluğun Şaşırtıcı Bilimi (Dan Gilbert)
  • İçedönüklerin Gücü (Susan Cain)
  • Başarının 8 Sırrı (Richart St. John)
  • Ölmeden Önce Nasıl Yaşamalı ( Steve Jobs)

Bir yanıt yazın